Denne nettsiden bruker cookies Jeg aksepterer
All Sports United

Kundeservice

Nordens største sportskjede

FAQ

- Ofte stilte spørsmål

Få svar på ditt spørsmål umiddelbart gjennom våre ofte stilte spørsmål

Spørsmål og svar

Les mer

Garantier

- 100 % fornøyd

Prisløfte, gratis retur, 100 % fornøydgaranti og 3 års gratis sykkelservice

Ekte prisløfte

Les mer

Retur & Bytte

- Gratis bytte og retur

Vi tilbyr 100 dagers åpent kjøp med problemfri og gratis retur

100 dager

Les mer

Registrer deg

- Nyheter og tilbud

Få tilbud og nyheter først. Eksklusive kupp kun for våre nyhetsbrevabonnenter

Kupp

Les mer

Guider /

Guide til riktig fjellstøvler og tursko

 • Tilbake til tips & råd fra villmarksavdelingen
 • Fjellstovler.jpg


  Det er både avslappende og meditativt å vandre i skog og vidder med friske vindpust og fuglekvitter, men tankene kan selv begynne å vandre når du kjenner at fjellstøvelen eller turskoen gnager eller gjør føttene unødvendig slitne. Valgte du riktig fottøy?


  Å velge riktig sko til nye natureventyr kan være forvirrende med dagens store sortiment, men det trenger ikke være så vanskelig hvis du virkelig vet hva du er ute etter. Før du går til verks av å kjøpe deg et par sko til bruk i fjell eller skogsterreng, bør du ha gjort deg opp noen tanker som kan lede deg til det riktige valget av støvler.

  Det første du må tenke på før et kjøp av fjellstøvler og tursko er hva slags behov du har når du skal ut og gå. Skal du gå en krevende fjelltur med mye steiner og ulendt terreng, eller en roligere vandring med mykere underlag og mindre stigende bakker? Er det et regnfullt og fuktig område eller tørt og varmt? Trenger du god støtte til anklene, og hvor tung oppakning skal du ha med deg?


  Fjellstøvler eller tursko?
  Fjellstøvler og tursko er forskjellige fra hverandre og er designet for forskjellige bruksområder. Fjellsko har en mer robust oppbygning med en tyngre vekt. Disse skal bære både deg og tung oppakning over lange strekninger, både bortover, oppover og nedover.

  Støvlene har også et høyere skaft for god støtte rundt ankel, og en kraftigere såle som beskytter mot steiner når du går. Disse er også utstyrt med tåhette og hælkappe som beskytter.

  Turskoene har vanligvis et lavere skaft eller ingen ankelstøtte. Disse er mer fleksible og har en lettere vekt enn fjellsko, og egner seg godt til de enklere dags- og helgeturene i lettere terreng. Sålen er noe mindre kraftig, men like gripevennlig. 


  Lest

  Man har hørt at man ikke skal legge ut på langtur i nye sko, hvor gnagsår oppstår før du har tatt første matpause. Men her gjelder det å kjenne sine føtter riktig, og vite om man har en bred eller smal lest. Skoen skal fra første stund kjennes behagelig på foten, og ikke klemme unødvendig.

  Mange fjellstøvler er blitt designet for å passe det nordiske markedet bedre, hvor vi vanligvis har en bredere lest. Disse skoene gjør det enklere for brede føtter å få et stabilt fotfeste når man går, og la storetåa og tåballene fordele vekten jevnt utover. Det finnes også mange sko spesielt designet for damelest, hvor passformen er noe smalere.

  Prøv alltid begge skoene i butikk, og kjenn godt etter om dem sitter som dem skal. Snør på skoene og kjenn hvordan dem sitter. Husk å ha på deg de sokkene som du skal bruke under vandringen slik at du velger riktig størrelse.

  Du skal få plass til en finger imellom hæl og sko når du har tærne helt fremme.

  Innersåler kan heldigvis enkelt byttes ut hvis du trenger mer støtte i fotbuen, bedre demping eller en mer pustende såle. For å skreddersy skoene best etter dine behov anbefales det å bytte ut sålene som følger med skoen til en såle i bedre kvalitet og etter dine behov.


  Materiale
  Det finnes forskjellige materialer som brukes på fjell- og tursko som gir forskjellige kvaliteter. De mer kraftige materialene finner du på fjellsko, og lettere materialer på tursko.

  Lær er et sikkert valg når du vil ha en sko som garantert holder vann ute og som er lett å vedlikeholde. Lær er også tyngre og vil lettere bli ripet opp i overflaten hvis du går mye i steinur og kratt. Dette er et materiale som over tid vil forme seg etter foten og er solid og robust for all slags vær.

  Nubuck er et mykere skinn som er behandlet for å få en grovere tekstur enn vanlig fullær. Dette er et pustende og slitesterkt materiale, men trenger mer vedlikehold for å holde på egenskapene. Nubuck kan bli misfarget ved regn, men gjenoppretter sin normale farge ved tørking.

  Reversert lær blir brukt mer og mer på både fjell- og tursko, hvor skinnets kjøttside vender ut og fullæret inn. Dette er en mye grovere tekstur enn både nubuck og fullær, og resulterer i en ekstremt slitesterk og vanntett sko som tåler påkjenninger fra steiner og kvister godt.

  Syntetiske materialer finnes oftest på hikingsko hvor materialet er brukt for å holde vekten nede, og ha en fleksibel overdel. Mange fjellstøvler kommer med en kombinasjon av syntetisk tekstil og skinn, hvor resultatet blir en lett sko med stabiliserende elementer av skinn. 

  Gummi er utstyrt på en del fjellstøvler som ekstra beskyttelse fra steiner og kratt. Disse kommer som enten helkalosjering eller delvis på de mest utsatte områdene som hæl- og tåparti.


  Membran
  De fleste hikingsko og fjellstøvler selges i dag med en eller annen form for membran. Membran har pustende og vanntette egenskaper, og kjennetegnes ved enten GORE-TEX®-merket eller skoens egenutviklede merke i overdelen. 

  Membranen ligger som en hinne innenfor yttermaterialet, og hindrer de store vannmolekylene i å trenge inn, mens små fuktmolekyler kan trenge ut.

  Man trenger ikke membran hvis man er sikker på området man skal gå i. Skal du vandre i varmere, tørre strøk kan det være lurt å velge en sko som ikke har membran, men som er utstyrt med en godt pustende overdel eller fuktransporterende egenskaper i sålen.

  Impregnering er viktig uansett
  Selv om membranen skal holde deg tørr fra myr og regn, kan den få problemer hvis den må stå imot været alene.

  Materialet i ytterdelen, enten det er tekstil eller lær, vil over tid trekke til seg mer vann, og gjøre membranen tung og vanskelig å tørke. Hvis dette vedvarer, vil til slutt membranen mugne og miste sine beskyttende egenskaper. Derfor er det viktig fra første dag, at du gir fjellstøvelen eller turskoen riktig overflatebehandling.

  Ved skinn- og læroverflater vil det beste være å smøre skinnet med en voks, men det fungerer også med en sprayimpregnering. Ved tekstiloverdeler vil en spray gjøre jobben effektivt.

  Før påføring må du se til at skoen er både tørr og ren. Ved noen lærsko vil det være greit å fukte skinnet noe, før du legger på voks.

  Impregneringen øker betraktelig motstandsdyktigheten til støvlene, og må jevnlig påføres hvis du går mye ute i vått vær.

  Hos oss i XXL vil du uansett få godt med hjelp og veiledning når du skal velge sko til fjellturen eller den daglige mosjonen ute i skogen. Nå som du har gått igjennom denne guiden vil du være mer målrettet og finne sko som passer akkurat dine behov. Naturen venter på deg!


  Kilder:
  www.dinside.no
  www.ut.no

   

  Tips
  Til toppen