Veien til golf
Golf har lenge vært ansett som en tidkrevende, vanskelig og statusorientert sport. De siste årene har disse mytene rundt sporten blitt svekket – for golf er jo egentlig en sport som passer for alle.
Å spille golf gir fine naturopplevelser og både fysisk og psykisk velvære. I tillegg har sporten et konkurransemoment for dem som liker å prestere. Golf er en sosial idrett. Gammel kan spille med ung, proffe med amatører, gutter med jenter og så videre.
Hvordan spilles golf?
Enkelt forklart spilles golf på en gressbelagt golfbane med flere ulike typer gress og hindringer i form av sand (bunkere) og vann. Målet er å få ballen fra utslagsstedet og ned i hullet på færrest mulig slag.
Vanligvis spiller man en runde på 18 eller 9 hull, avhengig av hvor mye tid man har. Det tar rundt fire timer å fullføre en runde på 18 hull.
Driving range
For å lære seg å slå riktig, er det nyttig å bruke tid på den såkalte Driving rangen, der man kan øve på slag og svinger. Her er det viktig at man ikke bare trener med drivere eller de jernkøllene som gir lange slag. Det er selvfølgelig moro å se ballen fly langt, men nærspillet er veldig viktig, så du bør også trene på de korte jernslagene hvis du vil forbedre handikapet ditt.
Grønt kort
For å få lov til å spille golf på en vanlig golfbane (bortsett fra Pay & Play, se nedenfor), må man ha et såkalt grønt kort. Dette får man ved å kontakte den golfklubben som man vil bli medlem i, som så foreslår et egnet opplegg for kurset. Husk å sjekke at klubben er registrert som en «Grønt kort-klubb».
Opplæringen er fortrinnsvis praktisk – man lærer om de ulike slagene i golf, utstyr og noen viktige golfbegreper. Kurset har også en teoretisk del der du lærer regler, golfvett og andre ting som er nyttig å vite.
Det grønne kortet, og det høyeste handikapet (som er 54) får man når man har klart å spille en runde på 9 hull fra gulsvart utslagssted på 18 poeng eller mer, eller ved å spille to runder på 14–17 poeng. Poengsystemet er bygget opp slik at du får null poeng hvis du får ballen i hullet på sju slag eller mer, ett poeng hvis du bruker seks slag, to poeng hvis du bruker fem slag og så videre.

Handikapsystem
Formålet med handikapsystemet er å jevne ut forskjellene mellom golfspillere på ulike nivå, slik at nybegynnere med høyt handikap kan sammenligne resultatene sine med mer erfarne spillere med lavt handikap. Dette gjøres ved at spillerne får en numerisk verdi med en desimal mellom 0,0 og 54,0, som de kan trekke fra bruttopoengene.
Man kan redusere og øke handikapet ved å spille omganger. Hvis man spiller bedre enn handikapet sitt, reduseres handikapet. Hvis man spiller dårligere enn handikapet sitt, økes handikapet. På grønt kort-kurset lærer du mer om hvordan du øker og reduserer handikapet ditt.
Målet når man begynner å spille, er å gå på handikap 36. Dette innebærer at man kan gå banen på 36 slag utover banens par for å gå på sitt eget handikap – det vil si at hvis banen har 72 i par (noe som er det vanligste), får man 72 + 36 = 108 slag.
Hvis man fordeler disse 36 slagene over banens 18 hull, blir konsekvensen at man får hvert hull på to slag over par for å gå hvert hull på sitt eget handikap. På et hull med par 4 får man altså gå på seks slag for å gå på sitt eget handikap. Ettersom ulike baner har ulik vanskelighetsgrad, finnes det noe som heter slopeverdi.
Slopeverdi
Alle golfbaner har en egen «karakter» som kalles slopeverdi. Denne angir hvor lett eller vanskelig banen er sammenlignet med andre golfbaner. Hvis du for eksempel har 36 i handikap, betyr ikke det at du alltid får samme antall ekstraslag på banen. Det kan for eksempel gi 36 ekstra slag på én bane, men hele 40 på en annen. Dette skyldes at den andre banen anses som vanskeligere og har en høyere slopeverdi, og du får derfor flere slag på deg for å fullføre banen.
Hvor mange ekstraslag du får, avhenger også av hvilket utslagssted du slår ut fra.
Utslagssteder
Utslagssteder kalles tee. Det finnes fire utslagssteder for spillere som har handikap, og ett for spillere som holder på å ta grønt kort.
De fire teene er inndelt etter farge:
- Rød – nærmest hullet. Ble tidligere anbefalt for damer, og for herrer med handikap 36 eller høyere.
- Blå – nest nærmest hullet. Ble tidligere anbefalt for kvinnelige elitespillere.
- Gul – nest lengst fra hullet. Ble tidligere anbefalt for herrer med handikap 36 eller lavere.
- Hvit – lengst fra hullet. Ble tidligere anbefalt for mannlige elitespillere.
De som holder på å ta grønt kort, slår ut fra gulsvart utslagssted, som alltid er 150 meter fra hullet.
I dag velger man selv utslagssted hvis man har offisielt handikap. Det er ikke alle golfbaner som har alle de ulike utslagsstedene.
Poengbogey
Poengbogey er en vanlig spilleform, og som navnet antyder, gjelder det å samle så mange poeng som mulig. Denne spilleformen passer perfekt når spillere med ulikt handikap spiller sammen.
Poengene blir beregnet på følgende måte:
- Hvis du klarer et hull på ditt handikap, får du: 2 poeng
- Hvis du har ett slag for mye, får du: 1 poeng
- Hvis du har enda flere slag, får du: 0 poeng
- Hvis du har ett slag bedre enn ditt handikap: 3 poeng
- Hvis du har to slag bedre enn ditt handikap: 4 poeng
- Hvis du har tre slag bedre enn ditt handikap: 5 poeng
- Hvis du har fire slag bedre enn ditt handikap: 6 poeng
Når du går et hull på ditt eget handikap, får du altså to poeng. Hvis du går hele banen på i gjennomsnitt to poeng per hull, dvs. til sammen 36 poeng, har du gått hele banen på ditt handikap.
Poengbogey regnes som en snill spilleform ettersom man ikke kan få minuspoeng.
Pay & Play
Såkalte Pay & Play-baner blir stadig mer vanlig. Der kan du spille uten å være medlem i en klubb eller ha grønt kort.
Pay & Play-baner pleier å være noe enklere enn vanlige baner. De passer utmerket hvis du vil prøve å spille før du eventuelt melder deg på et grønt kort-kurs. På de fleste Pay & Play-baner kan man leie basissett med køller.
Termliste golf

Utstyr
Golfballer
Det er lurt å ha med seg en del baller på banen. Ballene kan lett bli borte hvis du sleiver skikkelig, eller hvis de havner i vannet.
I dag finnes det et enormt utvalg av golfballer. De består av flere lag, normalt to, tre eller fire lag, med et ytterskall som har mange små groper (dimples). Generelt sett kan man si at jo flere lag ballen består av, desto mykere er den og desto mer skrur den.
Hvis du er en spiller som er flink til å få ballen på fairway, men har problemer med nærspillet, kan det være lurt å prøve en litt mykere ball som gir mer følelse og spinn. Det blir noe vanskeligere å få de lange driverslagene rette, men til gjengjeld vinner du i nærspillet.
Hvis du derimot sliter med at de lange slagene dine spinner avgårde mot høyre eller venstre, kan det være lurt å prøve en litt hardere ball som gir mindre spinn. Ulempen med disse ballene er at de ikke stopper like fort på greenen fordi de spinner mindre.
Det er lurt å prøve å holde seg til én type baller. Å bytte mellom baller som spinner mye, og baller som nesten ikke spinner, gjør spillet vanskeligere. Å ha en balltype som man føler seg trygg på, pleier også å gi ekstra selvtillit, og det gjør at man spiller bedre.
Se vårt utvalg av golfballer her: Golfballer
Golfbag og -golftralle
Golfbagen er viktig. I den oppbevarer du køller, baller og annet tilbehør mens du spiller. Det finnes en rekke forskjellige varianter i ulike størrelser, avhengig av hva du foretrekker. Hvis du spiller ofte, bør du vurdere å kjøpe deg en golfvogn, slik at du slipper å bære rundt på bagen.
Se vårt utvalg av bager og golftraller her: Golfbag og -golftralle
Golfsko
Ettersom en hel golfrunde tar cirka fire timer, er det i føttene du blir mest sliten. Golfskoene er derfor en svært viktig del av utstyret.
Dagens golfsko utnytter og understøtter fotens naturlige bevegelser. Det er viktig at foten og skoen fungerer godt sammen, slik at man kan optimalisere kraftoverføringen.
Med eller uten knotter? Tradisjonelt sett har golfsko hatt en eller annen form for knotter (også kalt spikes) på yttersålen. Nå finnes det golfsko både med og uten knotter, og enkelte golfklubber tillater kun såkalte softspikes eller sko uten knotter.
Se vårt utvalg av golfsko her: Golfsko
Golfhansker
Golfhansker gir mange fordeler. De har en litt klebrig overflate som gir bedre grep rundt golfkøllen. De bidrar også til å låse hånden, slik at vinkelen ikke endres under svingen, noe som kan føre til feiltreff. Hvis du er høyrespiller, bruker du hansken på venstre hånd, og motsatt hvis du er venstrespiller.
Se vårt utvalg av golfhansker her: Golfhansker
Pegger, greengafler m.m.
Det er ofte lett å glemme de små detaljene. Pegger må alltid være med, slik at du kan få mest mulig ut av utslagene dine.
På mange golfbaner krever man nå også at spillerne har med seg en greengaffel. En greengaffel er et lite gaffelformet verktøy som brukes til å reparere merker som golfballen har laget på greenen.
Det er også lurt å ha med seg et lite mikrofiberhåndkle til å rengjøre køllene med.
Se vårt utvalg av golftilbehør her: : Golftilbehør
Golf GPS & Lasermålere
GPS-golfklokke eller andre GPS-enheter kan være en stor fordel da de viser deg den eksakte avstanden til fairway, bunker eller på greenens forkant, bakkant eller senter - uansett hvor du er på banen. Kartene inneholder informasjon om vegetasjon, slik at du alltid vet når det er hindringer foran. Dermed får man oversikt over banens geografi i god tid.
Se vårt utvalg av Golf GPS & Lasermålere her: Golf GPS & Lasermålere
Hos XXL finner du stort utvalg av golfutstyr fra kjente merker som Callaway, Odyssey, Titleist, Wilson, Garmin, Nike, Sun Mountain, Clicgear, Adidas, Footjoy, Oakley m.m.