Denne nettsiden bruker cookies Jeg aksepterer
All Sports United

Kundeservice

Nordens største sportskjede

FAQ

- Ofte stilte spørsmål

Få svar på ditt spørsmål umiddelbart gjennom våre ofte stilte spørsmål

Spørsmål og svar

Les mer

Garantier

- 100 % fornøyd

Prisløfte, gratis retur, 100 % fornøydgaranti og 3 års gratis sykkelservice

Ekte prisløfte

Les mer

Retur & Bytte

- Gratis bytte og retur

Vi tilbyr 100 dagers åpent kjøp med problemfri og gratis retur

100 dager

Les mer

Registrer deg

- Nyheter og tilbud

Få tilbud og nyheter først. Eksklusive kupp kun for våre nyhetsbrevabonnenter

Kupp

Les mer

Guider /

Veien til golf

Golf har lenge vært ansett som en tidkrevende, vanskelig og statusorientert sport. De siste årene har disse mytene rundt sporten blitt svekket – for golf er jo egentlig en sport som passer for alle. 

Å spille golf gir fine naturopplevelser og både fysisk og psykisk velvære. I tillegg har sporten et konkurransemoment for dem som liker å prestere. Golf er en sosial idrett. Gammel kan spille med ung, proffe med amatører, gutter med jenter og så videre.

 

 

Hvordan spilles golf?

Enkelt forklart spilles golf på en gressbelagt golfbane med flere ulike typer gress og hindringer i form av sand (bunkere) og vann. Målet er å få ballen fra utslagsstedet og ned i hullet på færrest mulig slag.

Vanligvis spiller man en runde på 18 eller 9 hull, avhengig av hvor mye tid man har. Det tar rundt fire timer å fullføre en runde på 18 hull.

Driving range

For å lære seg å slå riktig, er det nyttig å bruke tid på den såkalte Driving rangen, der man kan øve på slag og svinger. Her er det viktig at man ikke bare trener med drivere eller de jernkøllene som gir lange slag. Det er selvfølgelig moro å se ballen fly langt, men nærspillet er veldig viktig, så du bør også trene på de korte jernslagene hvis du vil forbedre handikapet ditt.

Grønt kort

For å få lov til å spille golf på en vanlig golfbane (bortsett fra Pay & Play, se nedenfor), må man ha et såkalt grønt kort. Dette får man ved å kontakte den golfklubben som man vil bli medlem i, som så foreslår et egnet opplegg for kurset. Husk å sjekke at klubben er registrert som en «Grønt kort-klubb».

Opplæringen er fortrinnsvis praktisk – man lærer om de ulike slagene i golf, utstyr og noen viktige golfbegreper. Kurset har også en teoretisk del der du lærer regler, golfvett og andre ting som er nyttig å vite.

Det grønne kortet, og det høyeste handikapet (som er 54) får man når man har klart å spille en runde på 9 hull fra gulsvart utslagssted på 18 poeng eller mer, eller ved å spille to runder på 14–17 poeng. Poengsystemet er bygget opp slik at du får null poeng hvis du får ballen i hullet på sju slag eller mer, ett poeng hvis du bruker seks slag, to poeng hvis du bruker fem slag og så videre.

 
Golfbilde---2---photos.jpg

 

Handikapsystem

Formålet med handikapsystemet er å jevne ut forskjellene mellom golfspillere på ulike nivå, slik at nybegynnere med høyt handikap kan sammenligne resultatene sine med mer erfarne spillere med lavt handikap. Dette gjøres ved at spillerne får en numerisk verdi med en desimal mellom 0,0 og 54,0, som de kan trekke fra bruttopoengene.

Man kan redusere og øke handikapet ved å spille omganger. Hvis man spiller bedre enn handikapet sitt, reduseres handikapet. Hvis man spiller dårligere enn handikapet sitt, økes handikapet. På grønt kort-kurset lærer du mer om hvordan du øker og reduserer handikapet ditt.

Målet når man begynner å spille, er å gå på handikap 36. Dette innebærer at man kan gå banen på 36 slag utover banens par for å gå på sitt eget handikap – det vil si at hvis banen har 72 i par (noe som er det vanligste), får man 72 + 36 = 108 slag.

Hvis man fordeler disse 36 slagene over banens 18 hull, blir konsekvensen at man får hvert hull på to slag over par for å gå hvert hull på sitt eget handikap. På et hull med par 4 får man altså gå på seks slag for å gå på sitt eget handikap. Ettersom ulike baner har ulik vanskelighetsgrad, finnes det noe som heter slopeverdi.

Slopeverdi

Alle golfbaner har en egen «karakter» som kalles slopeverdi. Denne angir hvor lett eller vanskelig banen er sammenlignet med andre golfbaner. Hvis du for eksempel har 36 i handikap, betyr ikke det at du alltid får samme antall ekstraslag på banen. Det kan for eksempel gi 36 ekstra slag på én bane, men hele 40 på en annen. Dette skyldes at den andre banen anses som vanskeligere og har en høyere slopeverdi, og du får derfor flere slag på deg for å fullføre banen.

Hvor mange ekstraslag du får, avhenger også av hvilket utslagssted du slår ut fra.

Utslagssteder

Utslagssteder kalles tee. Det finnes fire utslagssteder for spillere som har handikap, og ett for spillere som holder på å ta grønt kort.

De fire teene er inndelt etter farge:

 • Rød – nærmest hullet. Ble tidligere anbefalt for damer, og for herrer med handikap 36 eller høyere.
 • Blå – nest nærmest hullet. Ble tidligere anbefalt for kvinnelige elitespillere.
 • Gul – nest lengst fra hullet. Ble tidligere anbefalt for herrer med handikap 36 eller lavere.
 • Hvit – lengst fra hullet. Ble tidligere anbefalt for mannlige elitespillere.

De som holder på å ta grønt kort, slår ut fra gulsvart utslagssted, som alltid er 150 meter fra hullet.

I dag velger man selv utslagssted hvis man har offisielt handikap. Det er ikke alle golfbaner som har alle de ulike utslagsstedene.

Poengbogey

Poengbogey er en vanlig spilleform, og som navnet antyder, gjelder det å samle så mange poeng som mulig. Denne spilleformen passer perfekt når spillere med ulikt handikap spiller sammen.

Poengene blir beregnet på følgende måte:

 • Hvis du klarer et hull på ditt handikap, får du:    2 poeng
 • Hvis du har ett slag for mye, får du:                        1 poeng
 • Hvis du har enda flere slag, får du:                         0 poeng
 • Hvis du har ett slag bedre enn ditt handikap:     3 poeng
 • Hvis du har to slag bedre enn ditt handikap:      4 poeng
 • Hvis du har tre slag bedre enn ditt handikap:     5 poeng
 • Hvis du har fire slag bedre enn ditt handikap:    6 poeng

 

Når du går et hull på ditt eget handikap, får du altså to poeng. Hvis du går hele banen på i gjennomsnitt to poeng per hull, dvs. til sammen 36 poeng, har du gått hele banen på ditt handikap.

Poengbogey regnes som en snill spilleform ettersom man ikke kan få minuspoeng.

Pay & Play

Såkalte Pay & Play-baner blir stadig mer vanlig. Der kan du spille uten å være medlem i en klubb eller ha grønt kort.

Pay & Play-baner pleier å være noe enklere enn vanlige baner. De passer utmerket hvis du vil prøve å spille før du eventuelt melder deg på et grønt kort-kurs. På de fleste Pay & Play-baner kan man leie basissett med køller.

 

Termliste golf

 
Tee – utslagsområde.
Green – det finklipte området rundt hullet/flagget.
Fairway – det finklipte området mellom tee og green.
Ruff – litt lengre og mer problematisk gress ved siden av fairway. Deles av og til opp i ruff og semi-ruff.
Bunker – del av banen der gresset er fjernet og erstattet med sand.
Vannhinder – innsjø eller dam langs banen som det er viktig å unngå. Man skiller mellom vannhinder og sidevannshinder.
 
Drive – utslag fra tee med en driver.
Peg – liten pinne av tre som spilleren plasserer ballen på før første slag fra tee.
 
Hole-in-one – at ballen treffer hullet på første slag fra tee.
Albatross – når du klarer et hull på tre slag mindre enn hullets par.
Eagle – når du klarer et hull på to slag mindre enn hullets par.
Birdie – når du klarer et hull på ett slag mindre enn hullets par.
Par – veiledende antall slag for et hull.
Bogey – når du klarer et hull på ett slag mer enn hullets par.
Dobbel bogey – når du klarer to hull på ett slag mer enn hullets par.
Trippel bogey – når du klarer tre hull på ett slag mer enn hullets par.
 
Poengbogey – spilleform som går ut på å samle så mange poeng som mulig. Passer perfekt når man er spillere med ulikt handikap.
 
Hook – slag der ballen skrur kraftig til venstre etter å ha startet noe til høyre (gjelder for høyrespillere).
Slice – slag der ballen skrur kraftig til høyre etter å ha startet noe til venstre (gjelder for høyrespillere).
Draw – som en hook, men med svakere skru (gjøres av og til med overlegg av gode spillere).
Fade – som en slice, men med svakere skru (gjøres av og til med overlegg av gode spillere).
Baksving – den første delen av et slag der køllen føres i en bue bakover fra ballen.
 
Mulligan – et slag som spilleren gjør om igjen, vanligvis på første tee. Forekommer kun i selskapsgolf.
Dogleg – et golfhull som svinger til høyre eller venstre etter utslagets tiltenkte plassering på fairway.
 
golfbilde---3----photos.jpg

 

Utstyr

Når du skal begynne å spille golf, trenger du en del utstyr. Basisutstyret består av køller, baller, pegger, greengaffel, golfhåndkle og scorekort. Alt dette får du fint plass til i en golfbag. I tillegg til dette trenger du et par gode golfsko, egnede klær og golfhansker.
 
Golfkøller
Under en golfrunde er det tillatt å ha med seg 14 golfkøller. Golfkøller er inndelt i følgende kategorier: driver, wood, hybrid, jern, wedge og putter.
 
Driver er en kølle som kun brukes til utslag fra tee. Den kjennetegnes av et stort køllehode. Dette er den køllen som er vanskeligst å beherske, men også den som går lengst når man lærer seg å bruke den.
 
Woods er stort sett ikke laget av tre lenger, men av enten titan eller metall. De egner seg for lange slag, for eksempel som et alternativ til driver ved utslag eller ved lange fairwayslag.
 
Hybridkøller er en relativt ny kølletype. Det er en kombinert wood- og jernkølle som for en stor del har erstattet de lange jernkøllene. Fordelen er at de har et jevnere treffbilde og slår lengre enn jernkøllene.
 
Jernkøller brukes først og fremst ved middels lange slag og til kortere slag inn mot greenen. Køllene er inndelt etter lengde: Lange jern (1–3, ofte erstattet av hybridkøller), middels lange jern (4–6) og korte jern (7–9). Vinkelen ligger mellom 16 og 45 grader (loft).
 
Wedger er også jernkøller, men med en loft som er høyere enn 45 grader. De brukes ved nærspill rundt greenen. Ballen går ikke langt, men veldig høyt. Køller i denne kategorien er pitching wedge, gap wedge, sand wedge og lob wedge, der sandkøllen først og fremst er beregnet på slag fra bunkeren.
 
Putter er en kølle som stort sett brukes på greenen. Den finnes i mange ulike varianter med forskjellige typer skaft og køllehoder. Her har spillere ofte ulik smak, og det anbefales å prøve seg frem til man finner en som passer.
 
Se vårt utvalg av golfkøller her: Golfkøller
 
 

 

Golfballer


Det er lurt å ha med seg en del baller på banen. Ballene kan lett bli borte hvis du sleiver skikkelig, eller hvis de havner i vannet.


I dag finnes det et enormt utvalg av golfballer. De består av flere lag, normalt to, tre eller fire lag, med et ytterskall som har mange små groper (dimples). Generelt sett kan man si at jo flere lag ballen består av, desto mykere er den og desto mer skrur den.


Hvis du er en spiller som er flink til å få ballen på fairway, men har problemer med nærspillet, kan det være lurt å prøve en litt mykere ball som gir mer følelse og spinn. Det blir noe vanskeligere å få de lange driverslagene rette, men til gjengjeld vinner du i nærspillet.


Hvis du derimot sliter med at de lange slagene dine spinner avgårde mot høyre eller venstre, kan det være lurt å prøve en litt hardere ball som gir mindre spinn. Ulempen med disse ballene er at de ikke stopper like fort på greenen fordi de spinner mindre.


Det er lurt å prøve å holde seg til én type baller. Å bytte mellom baller som spinner mye, og baller som nesten ikke spinner, gjør spillet vanskeligere. Å ha en balltype som man føler seg trygg på, pleier også å gi ekstra selvtillit, og det gjør at man spiller bedre.


Se vårt utvalg av golfballer her: Golfballer

 

Golfbag og -golftralle

Golfbagen er viktig. I den oppbevarer du køller, baller og annet tilbehør mens du spiller. Det finnes en rekke forskjellige varianter i ulike størrelser, avhengig av hva du foretrekker. Hvis du spiller ofte, bør du vurdere å kjøpe deg en golfvogn, slik at du slipper å bære rundt på bagen. 


Se vårt utvalg av bager og golftraller her: Golfbag og -golftralle

 

Golfsko


Ettersom en hel golfrunde tar cirka fire timer, er det i føttene du blir mest sliten. Golfskoene er derfor en svært viktig del av utstyret.

Dagens golfsko utnytter og understøtter fotens naturlige bevegelser. Det er viktig at foten og skoen fungerer godt sammen, slik at man kan optimalisere kraftoverføringen.

Med eller uten knotter? Tradisjonelt sett har golfsko hatt en eller annen form for knotter (også kalt spikes) på yttersålen. Nå finnes det golfsko både med og uten knotter, og enkelte golfklubber tillater kun såkalte softspikes eller sko uten knotter. 

 Se vårt utvalg av golfsko her: Golfsko

 

 

Golfhansker

Golfhansker gir mange fordeler. De har en litt klebrig overflate som gir bedre grep rundt golfkøllen. De bidrar også til å låse hånden, slik at vinkelen ikke endres under svingen, noe som kan føre til feiltreff. Hvis du er høyrespiller, bruker du hansken på venstre hånd, og motsatt hvis du er venstrespiller.

Se vårt utvalg av golfhansker her: Golfhansker

 

Pegger, greengafler m.m.

Det er ofte lett å glemme de små detaljene. Pegger må alltid være med, slik at du kan få mest mulig ut av utslagene dine. 

På mange golfbaner krever man nå også at spillerne har med seg en greengaffel. En greengaffel er et lite gaffelformet verktøy som brukes til å reparere merker som golfballen har laget på greenen.

Det er også lurt å ha med seg et lite mikrofiberhåndkle til å rengjøre køllene med.

Se vårt utvalg av golftilbehør her: : Golftilbehør

 

Golf GPS & Lasermålere

GPS-golfklokke eller andre GPS-enheter kan være en stor fordel da de viser deg den eksakte avstanden til fairway, bunker eller på greenens forkant, bakkant eller senter - uansett hvor du er på banen. Kartene inneholder informasjon om vegetasjon, slik at du alltid vet når det er hindringer foran. Dermed får man oversikt over banens geografi i god tid.

Se vårt utvalg av Golf GPS & Lasermålere her: Golf GPS & Lasermålere

 

Hos XXL finner du stort utvalg av golfutstyr fra kjente merker som Callaway, Odyssey, Titleist, Wilson, Garmin, Nike, Sun Mountain, Clicgear, Adidas, Footjoy, Oakley m.m.

Tips
Til toppen