Denne nettsiden bruker cookies Jeg aksepterer
All Sports United

Kundeservice

Nordens største sportskjede

FAQ

- Ofte stilte spørsmål

Få svar på ditt spørsmål umiddelbart gjennom våre ofte stilte spørsmål

Spørsmål og svar

Les mer

Garantier

- 100 % fornøyd

Prisløfte, gratis retur, 100 % fornøydgaranti og 3 års gratis sykkelservice

Ekte prisløfte

Les mer

Retur & Bytte

- Gratis bytte og retur

Vi tilbyr 100 dagers åpent kjøp med problemfri og gratis retur

100 dager

Les mer

Registrer deg

- Nyheter og tilbud

Få tilbud og nyheter først. Eksklusive kupp kun for våre nyhetsbrevabonnenter

Kupp

Les mer

Guider /

Valg av riktig snowboardutstyr


Kjøp riktig snowboard


Mange spørsmål dukker opp når man skal kjøpe snowboard. Vi skal i denne artikkelen forsøke å gi deg nok informasjon, slik at du enklere kan fatte en beslutning på hvilken modell som er riktig for brukeren.

Vanlige spørsmål:

 • Hvor langt skal brettet være? 
 • Freestyle eller freeride? 
 • Hvilket merke? 
 • Mykt eller stivt brett? 
 • Hvilke bindinger og hvilke sko? 
 • Hvilken vei skal bindingene monteres?
 • Stiv eller myk støvel?


Valg av brett

Når du skal kjøpe brett kan det være lurt å overse grafikken på brettet i første omgang. Det er større sjanse for å bli fornøyd med et brett som er godt å kjøre på, men som kanskje ikke har “det kuleste motivet”. I motsetning til et brett med “det kuleste motivet”, men som mangler de kjøreegenskapene du egentlig er ute etter.

Type og lengde på brettet

Det er veldig lurt å velge brett etter hvilken type brettkjøring du skal drive med. Skal du bruke det til luftige svev i parken, jibbing og lek, eller dundrende på metervis med nysnø nedover en fjellside? La kjørestilen bestemme. Lengde, bredde, vekt og oppbygning er vel så viktige faktorer å tenke på før du handler. Et brett med camber er det mest vanlige på markedet og fungerer fint for all slags kjøring. Et brett med rocker fungerer fint for løssnøkjøring og jibbing, men er uegnet for ren bakkekjøring.

 

 

Hvor langt skal brettet være?
For å velge lengde er det mest vanlig å trekke fra ca 15-20 centimeter målt opp mot din egen høyde. Et freeridebrett bør være et sted mellom haken og øyene, og et freestylebrett bør være et sted mellom skulderen og haken. Hvis du har brettet tilgjenglig, kan du teste ut og se om lengden passer deg, ved å plassere brettet opp mot haken din. Dersom du skal gjøre triks på rails, eller lære deg å hoppe, bør ikke brettet være noe lengre enn at det når opp til haken. Dette er generelle anbefalinger.

 

 

Er du opptatt av fart kan det være lurt å skaffe et noe lengre brett som godt kan gå over haken, men helst ikke lengre enn til nesen. Dette vil passe perfekt dersom du er ute etter bedre frikjøringsegenskaper, flyt i løssnø og stabilitet ved høye hastigheter, men det vil gjøre brettet litt tyngre å manøvrere i bakke/park ved lave hastigheter. Dersom du er en rutinert kjører og liker høy fart og store hopp, kan det være fornuftig å legge på et par cm ekstra.

Riktig bredde?

Når det kommer til bredde på brettet kommer dette helt an på hvor store føtter du har. Vanlig bredde ligger på omtrent 25,5 centimeter, dette er en perfekt bredde for de som har under 45 i skostørrelse. Hvis du bruker 45 i sko eller større anbefales det at du går for et bredere brett. Mange brettmerker på markedet har såkalte wide-versjoner av modellene sine, dvs. brett med bredere midjemål. Husk at alt henger sammen, binding må passe brett og støvel må passe binding. 

 

 

Konstruksjon
Konstruksjonen på et snowboard er veldig forskjellig fra merke til merke. Tre, plastikk, karbon, stål og kompositt er de mest vanlige materialene som blir brukt for å lage et snowboard. Her kan det være lurt å lese hva fabrikantene skriver om materialene og hvilke kjøreegenskaper de gir deg. Mange fabrikanter er stolte av sine produkter og skriver derfor mye om dette på sine hjemmesider.

 

 

Det er lurt å sjekke ut hvor mye flex (bøyelighet) det er i brettet:

 • Stive brett, lite fleksibilitet, vil gi bedre stabilitet når du kjører i høy hastighet og når du skal hoppe på store hopp.

 • Myke brett med mye fleksibilitet er populært blant de som driver med småtriks (jibbing) og som railer mye. Brettet er mer tøyelig og du kan derfor gjøre flere varierte småtriks. Myke brett passer utmerket for en nybegynner.


Se vårt utvalg av snowboards her

Valg av riktig binding
Det finnes en rekke faktorer som utgjør hvilke bindinger passer deg best. Mange glemmer å tenke på bindingene når de kjøper snowboardutstyr, men bindingene er en utrolig viktig del av den totale kjøreopplevelsen. Bindingene er linken mellom kroppen og snowboardet, og de må passe til både brettet og skoene. Dette er veldig viktig ved valg av binding.

Før du bestemmer deg for hvilke bindinger du skal kjøpe bør du tenke over hvor du kommer til å kjøre vintrene fremover. Er du en parkkjører/jibber trenger du andre bindinger enn om du trives best i puddersnø. Hvor mye du kommer til å kjøre i løpet av året er også en faktor du bør tenke på før du kjøper utstyr. Kanskje du ikke trenger det beste og dyreste utstyret hvis du kjører snowboard kun noen få ganger i året, men kjører du mye er det lurt å investere litt mer penger og få bedre kvalitet på utstyret. Det er nesten alltid sånn at du får det du betaler for.

Snowboardstøvler og bindinger sies å være universelle, men ofte passer de bedre sammen hvis du velger samme merke på snowboardstøvlene som på bindingene. 


Myk eller stiv binding?
Myke bindinger sørger for mer dynamisk og fleksibel kontakt mellom deg og snowboardet. Nybegynnere og brettkjørere som trives best i halfpipen og i terrengparken liker ofte myke bindinger.

Stive bindinger overfører umiddelbart kraft til stålkantene for økt presisjon i svingene og ved høy fart. Stive bindinger er foretrukket av frikjørere, da de trenger rask respons.

Regular eller goofy?

Du kan enkelt finne ut hvilken fot du skal stå først med ved å plassere føttene med en skulderbredde fra hverandre og få en til å dytte deg forover. Den foten du automatisk setter fram først er den foten du også bør kjøre med først.

 • Setter du fram venstre fot, bør du kjøre regular.
 • Setter du fram høyre fot, bør du kjøre goofy.


Et annet sett er å tenke på hvilken fot du setter først når du skal skli på en isbane. Nå er det bare å plassere bindingene på brettet ut ifra om du skal kjøre regular eller goofy.

Bindingsplassering (stance)
Avstanden mellom bindingene på brettet kalles stillingsbredde (stance width). Denne avstanden er som regel det samme som din skulderbredde. En annen måte å finne ut hvilken stance du skal ha er å hoppe opp i lufta fra en stående posisjon og lande balansert atletisk bøyd. Mål lengden mellom føttene dine når du fortsatt står sånn, og bruk det som lengden mellom bindingene på brettet.

Hvilken vinkel skal bindingene stå i kalles stillingsvinkel (stance angle). Det er veldig mye smak og behag når det kommer til stillingsvinkelen. Det beste er å prøve forskjellige vinkler og finne ut hvilken stilling du liker best. Husk at bare noen få graders forandring kan gjøre stor forskjell.

 


De fleste på brett i dag kjører ”duck stance”, hvor bindingene er stilt i motsatt retning av hverandre. Gradene varierer, men normalt er det 10 til 30 grader foran og -5 til -20 grader bak.


 

Det er viktig å montere bindingene på snowboardet riktig, men det finnes ingen fasit for hva som er riktig. Hvordan du bør montere bindingene til brettet er litt avhengig av hvilken vei som føles naturlig å kjøre på, skulderbredde og noe så enkelt som smak og behag. Snowboardprofilen Shaun White kjører regular med en stance på 12° foran og -3° bak. Terje Haakonsen kjører regular med en stance på 21° foran og 6° bak.

Bindingene kan monteres enten midtstilt eller tilbakestilt. Midtstilt betyr at det er like langt av brettet på utsiden av hver binding og til tuppen. Dette er den foretrukne posisjonen for pipe og parkkjøring. Tilbakestilt betyr at bindingene er satt lenger bak. Denne typen av montering er ofte likt av all-mountain og pudderkjørere, for bedre flyt i løssnø.

 

 

Se vårt utvalg av snowboardbindinger her

Valg av riktig støvel
Snowboard støvler bør sitte tett over hele foten - som et speilbilde av foten din. Du bør ikke ha (eller svært lite) bevegelse i støvelen, spesielt rundt ankelen. Samtidig ønsker du at din boot skal være komfortabel, uten trykkpunkter. Husk: tettsittende, varm og komfortabel. Tips: Bruk riktig sokk i støvelen (ull eller syntet). Sokken bør ha få sømmer og være lang nok til å rekke over støvelskaftet.

Alle fotformer er forskjellige. Ikke begrens alternativene fordi du vil at støvler skal matche buksa, eller fordi du hørte et bestemt merke var det beste. Sannheten er at det ikke er noen beste merker, den beste støvelen er den som fungerer for din fotform og kjørestil.

Det er bare en måte å si dette - hælløft i en snowboardboot er ikke bra!

Hælløft er en av de viktigste tingene å se opp for når du prøver støvler. Hælløft kan forårsake en rekke alvorlige problemer, inkludert smerte og fysiske skader på ankler og de omkringliggende områdene. Snowboarding er en høyenergi sport, det er viktig at du er låst tett til utstyret ditt.

Den eneste måten å eliminere at hælen løfter seg er å kjøpe støvler som virker spesifikt for din fot form. Det er lurt å måle lengde og bredde på foten før du skal kjøpe boots. Etter at du har målt foten, er det bare å legge på ca en centimeter. Hvis du er usikker kan du gå inn på vår størrelseguide for snowboardboots.

Tips:
 Hvis støvelen kjennes trang ut kan du prøve å bytte ut sålen til en oppbygd såle, for å støtte opp fotbuen.

Stiv eller myk støvel?

Kjørestil og ferdighetsnivå er nøkkelorden da du skal velge støvel med riktig stivhet.

Alle støvler har en bestemt flex og har blitt designet for ulike evner og kjørestiler. Flex varierer fra veldig myk til svært stiv, det er viktig å kjøpe en støvel med flex som passer din vekt, evne, og kjørestil. 

En myk støvel gir mer bevegelse i ankelleddet, men det er også mindre responsiv enn en stivere støvel. Vanligvis er mykere støvler bedre for nybegynnere, da støvelen gir mer tilgivelse (rom for feil). At ha et større spekter av bevegelse i ankelen har også fordeler for snowboardere med en leken, jibbe- (freestyle) stil, det gir dem mulighet til å tweake og legge mer press på nose og tail. Ulempen ved å ha en myk støvel er mangelen på respons, dette betyr at du trenger å gjøre store kroppsbevegelser for å overføre energi til ditt snowboard, noe som gjør det uegnet for de fleste frikjørere. En myk støvel vil også være uegnet for de med ankelen problemer, ettersom de ikke tilbyr god nok støtte.
En stiv støvel gir støtte og respons, men tillater ikke så mye ankelbevegelse som en mykere støvel. Stive støvler er generelt foretrukket av kraftige kjørere og / eller freerider (big mountain, carving, pudder etc). Frikjørere trenger respons i oppsettet deres, ettersom de kjører i høye hastigheter og trenger for å ta raske beslutninger, de trenger rask energi overføring fra sine kroppsbevegelser til sine snøbrett. Desto stivere støvelen er, jo mer respons gir den. Stive støvler ville være uegnet for nybegynnere eller jibbkjørere.

Se vårt utvalg av snowboardboots her

Vedlikehold
Voksing av ditt snowboard vil øke ytelsen av turen. En riktig vokset såle vil gjøre et snowboard raskere og gjøre deg i stand til å ha god fremdrift under en lenger tid - mindre sjanse å bli sittende fast på flatt område eller å miste fart i pudder. God fart og fremdrift betyr mer moro på snowboardet ditt.

Først skal vi snakke om de ulike såletypene og hva de betyr for voksing. Det finnes to forskjellige typer av såler - ekstruderte og sintret.

En ekstrudert såle er billigere og enklere å vedlikeholde. Men de vil ikke absorbere voks like effektivt som en sintret såle. Av denne grunn er voksing av en ekstrudert såle ikke helt nødvendig og en gni-på-voks vil være tilstrekkelig.

En sintret såle er porøs og kan derfor fysisk absorbere voks inn i porene i grunnmaterialet. Sintrede såler er raskere, opprettholder fremdriften mye bedre, og er mer motstandsdyktig mot skader.

 

Tips
Til toppen