Denne nettsiden bruker cookies Jeg aksepterer
All Sports United

Kundeservice

Nordens største sportskjede

FAQ

- Ofte stilte spørsmål

Få svar på ditt spørsmål umiddelbart gjennom våre ofte stilte spørsmål

Spørsmål og svar

Les mer

Garantier

- 100 % fornøyd

Prisløfte, gratis retur, 100 % fornøydgaranti og 3 års gratis sykkelservice

Ekte prisløfte

Les mer

Retur & Bytte

- Gratis bytte og retur

Vi tilbyr 100 dagers åpent kjøp med problemfri og gratis retur

100 dager

Les mer

Registrer deg

- Nyheter og tilbud

Få tilbud og nyheter først. Eksklusive kupp kun for våre nyhetsbrevabonnenter

Kupp

Les mer

Guider /

Kle barna riktig om vinteren


Kle barna riktig om vinteren

Viktigheten av å kle på barna riktig om vinteren, kan neppe overdrives. Det utgjør forskjellen på en god og dårlig dag for barnet, forkjølelse eller ikke og i bunn og grunn barnas oppfatning av vinter både på kort og lengre sikt.

Mange kjenner til 
3-lags prinsippet til voksne. Bruk akkurat den samme metoden når du kler på barnet ditt. 


Her kan du klikke på ordene og komme direkte til produktsidene.

  1. Undertøy
  2. Mellomlag (fleece) 
  3. Ytterplagg 
    - Jakker
    - Bukser
    - Parkdress  


Jo mindre barna er, desto vanskeligere er det for dem å bevege seg i stive ytterplagg. Velg yttertøy som er mykt og bevegelig, eller en tynn utedress med flere lag med plagg under. Flere lag gir luft mellom plaggene, og siden luft isolerer vil det føles godt og varmt. Reguler med antall mellomplagg etter utetemperaturen.

Lag 1 - undertøy
Undertøyet bør være tettsittende. Ull er å anbefale om vinteren, særlig for de minste, men også superundertøyvarianter av polyester/poly-propylen kan brukes.

Undertøyets viktigste oppgave er å transportere fuktighet bort fra huden, og ut til mellomlaget. Lykkes dette, vil ikke barnet kjøles ned. Ull er et godt valg fordi ull varmer selv om det er fuktig. Svette og tisseuhell vil ikke kjøle barnet. Ull puster slik at huden får luft og tørker fortere.

 

Ullundertøy er i dag laget av flere typer myk ull, og klør derfor ikke.


Syntetiske stoffer trekker ikke til seg fukt, men slipper den igjennom. Fukt blir dermed ikke liggende inntil huden.

Vær nøye med at det innerste undertøyet ikke er av bomull. Bomull holder på fuktighet, og trekker varme fra kroppen og det føles derfor kaldt mot huden. Husk at underbukser også er laget av bomull og det er et alternativ å la barnet gå uten underbukse hvis du ikke finner underbukse som ikke er av bomull.

Lag 2 - mellomlag

Dette lagets oppgave er todelt. Det skal både holde et varmt luftlag rundt kroppen og det skal transportere ut fuktighet fra kroppen. Kle barnet i et nytt lag med ullklær eller fleece av syntetiske stoffer. Det er bedre å ha to lag med tynt tøy utenpå undertøyet enn ett tykt.

Eksempler på mellomlag i fleece.


Med flere lag ull er det lettere å regulere barnets temperatur ettersom temperaturen ute stiger eller synker i løpet av dagen.

Det er i dette mellomlaget mange kler på barna en dongeribukse og en college-genser. Tøyet er som oftest av bomull og ødelegger mye for fukttransporteringen. I tillegg er det som oftest unødvendig stive og tunge klær. Fukten blir tatt opp i tøyet og sjansen for at barnet begynner å fryse øker betraktelig.

Lag 3 - yttertøy

Har barnet på seg to-tre lag med tynne ullklær eller såkalte tekniske klær (syntetiske klær), greier de seg fint med en vanlig parkdress med fôr av ull eller syntetisk materiale utenpå dette.

De gamle parkdressene i bevernylon er blitt erstattet av tynnere tekniske dresser, eller sett med jakke og bukse, der bevegelsesfriheten er mye bedre. Det nye yttertøyet er i tillegg mer vind- og vanntett og slipper fukten lettere igjennom. En tynn jakke og bukse med fôr av fleece eller ull er det beste. Kan fôret i tillegg fjernes, har du yttertøy som fungerer hele året.

 Hvis ikke jakken, buksen eller parkdressen puster, hjelper det lite om du har ull eller andre fukttransporterende stoffer helt inn. Fukten blir i stedet bundet opp innenfor dressen.

Unngå store klumpete dresser som er helt umulig for barna å bevege seg i. Bare det å gå et trappetrinn krever mye bevegelse for et lite barn og begynne svette før barnet i det hele tatt kommer seg ut, det vil gjøre at barnet blir fortere kald og kommer fortere inn.. Se for deg hvordan det hadde vært for deg å gå opp en trapp der inntrinnet var på høyde med knærne dine!

Noen tips til slutt
Det er bare det innerste laget som skal være ettersittende etter kroppen. Det midterste og ytterste laget skal være lett og ledig og gi god bevegelighet. Ull og luft isolerer og regulerer varmen. Ta ikke på for mye tøy, det kan redusere bevegeligheten og også ullens evne til varmeregulering.

Skyllemiddel skader yttertøyet: Flere av de store produsentene fraråder skyllemiddel fordi dette tetter de pustende porene i dressene, som er viktige for å få fukten ut. Les den medfølgende vaskeanvisningen nøye.

Det største varmetapet er fra hodet. Vær derfor sikker på at du har valgt en varm nok lue til barneteventuelt med hette utenpå.


Kilder: VG Nett – Helse, Store Norske Leksikon

Tips
Til toppen