Denne nettsiden bruker cookies Jeg aksepterer
All Sports United

Kundeservice

Nordens største sportskjede

FAQ

- Ofte stilte spørsmål

Få svar på ditt spørsmål umiddelbart gjennom våre ofte stilte spørsmål

Spørsmål og svar

Les mer

Garantier

- 100 % fornøyd

Prisløfte, gratis retur, 100 % fornøydgaranti og 3 års gratis sykkelservice

Ekte prisløfte

Les mer

Retur & Bytte

- Gratis bytte og retur

Vi tilbyr 100 dagers åpent kjøp med problemfri og gratis retur

100 dager

Les mer

Registrer deg

- Nyheter og tilbud

Få tilbud og nyheter først. Eksklusive kupp kun for våre nyhetsbrevabonnenter

Kupp

Les mer

Guider /

Hvordan velge riktig fotballsko?

Når man kjøper fotballsko er det ikke alltid like lett å vite hvilken type knotter man bør velge. Hva skiller egentlig en AG-sko fra en FG-sko, og hvilken fotballsko bør du velge til underlaget du skal spille på?

Denne guiden skal hjelpe deg med å velge riktig fotballsko slik att du unngår skader, slitasje og at opplevelsen din blir så bra som mulig.

Det første du bør tenke på er hvilket underlag fotballskoen skal brukes på?

For at man lettere skal vite hvilket underlag en spesiell fotballsko er beregnet for, har sko produsentene laget et kodesystem. Dette kan virke noe forvirrende hvis man ikke vet hva de forskjellige bokstavene står for.

Dersom riktig fotballsko benyttes til ulike underlag, reduseres sjansene for akutte og langvarige skader og du vil prestere bedre på fotballbanen!

 

FG står for Firm Ground og er det knottesystemet som oftest anbefales til spill på naturgress. FG-knotter er relativt lange og harde for å gi deg et ekstra godt grep, også når du spiller på myke og våte fotballbaner. 

 
Før så alle FG-knotter så å si like ut, men nå finnes det forskjellige egenskaper som er lurt å ta hensyn til med tanke på din spillertype og posisjon på banen. Hvis du spiller i angrep, er det best å bruke en sko som er lett, smidig og har et optimalt grep for raske spurter og retningsendringer.
 
For midtbanespillere som løper mye i løpet av en kamp, er det som oftest en annen skotype som passer best. Med færre skarpe retningsendringer kan det være lurt å satse på en sko med litt lavere knotter som er mer skånsom mot føttene. 
 
Sko med FG-knotter skal ikke brukes på kunstgress. 
 

 

AG står for Artificial Ground og er det knottesystemet som oftest anbefales til spill på kunstgress. Kunstgressko har flere korte knotter som er ekstra sterke for å tåle slitasjen som oppstår under spill på kunstgress.

 
Bruker du sko med for lange knotter på kunstgress, er det større risiko for skader, siden lange knotter lettere setter seg fast i kunstgresset, noe som kan føre til vridninger i ankel og kne.
 

 

HG-knotter er en litt mer uvanlig variant som består av myke og lave knotter som passer best til spill på kunstgress og hardere naturgressbaner. HG- knotter er mykere og litt kortere enn de man finner på en fotballsko med FG-knotter. 

 
Dette er et godt valg om du ønsker en sko som er litt mer skånsom mot foten ved spill på kunstgress.
 

 

Siden mange i dag veksler mellom å spille på natur- og kunstgress, har det blitt et større behov for en såle som er tilpasset begge underlagene. Adidas har derfor utviklet en såle til nettopp dette. 

 
FG/AG-sålen er laget for den nye generasjonens kunstgress og spill på naturgress. Den innehar en kombinasjon av egenskaper fra henholdsvis FG- og AG-sko for å være holdbar nok til spill på kunstgress, samtidig som den har godt feste på begge underlagene.
 

 

Sko med betegnelsen TF (Turf) har mange små knotter som egner seg for spill på grusbaner.

 
De små knottene gjør at kontaktflaten blir størst mulig når du bruker grussko, dette gir også det beste grepet under spill på veldig harde baner.
 
Dempingen i de fleste grussko er større enn i sko med AG- og FG-knotter, siden man spiller på hardere underlag.
 
TF-knotter kan også passe fint på veldig harde og tørre kunstgressbaner.
 

 

Innendørssko har ingen knotter. De har flate såler med mønster og en lav profil som ikke etterlater seg merker, såkalte non-marking-såler. Grunnen til at innendørssko, og da spesielt futsalsko, har en lav profil, er at man vil komme så nærme gulvet som mulig for å få optimal følelse og kontroll. De har god demping og kan også brukes til annen idrett innendørs.

Tips
Til toppen