Hjemmelading

Hjemmelading

De fleste som begynner med hjemmelading, gjør det for å spare penger. Når riflepatroner koster drøye femtilappen per stk i butikken, og vi vet at vi kan lade dem selv for en brøkdel av prisen, er det ikke rart mange interesserer seg for hjemmelading.

For mer erfarne hjemmeladere er gevinsten ikke først og fremst penger spart, men de fleste oppgir at presisjonen i skytingen ved hjemmelading er det viktigste. De får rett og slett ammunisjon av høyere og jevnere kvalitet.

Skal du i gang med hjemmelading, vil vi sterkt anbefale at du rigger til en benk hvor du kan montere ladepresse og ha plass til annet nødvendig verktøy som du trenger. Har du plass til dette, blir det mye enklere for deg å produsere dine nye patroner, og ikke minst er det lettere å ta fatt hvis utstyret står klart.

Steg for steg

Husk å kontrollere tomhylsene for å se at alle er i riktig kaliber og av samme fabrikat. Se også etter skader – særlig sprekker. Mange liker å ha skinnende blanke hylser. Det får du enkelt med en hylsevibrator som, ved hjelp av knuste nøtteskall, polerer messinghylsene.

Før hylsen kalibreres (eller presses), må den smøres med fett så den glir lett i dien og ikke setter seg fast. Det finnes spesielle smøremidler til denne jobben. Ikke overdriv bruken av fett, det er bare litt som skal til. Ha i litt fett inni hylseåpningen også.

Lading av en vanlig riflehylse med flaskeform foregår med bruk av to dies, eller dier som det kalles på norsk. Produsenter av dier sier ofte at kalibreringsdien skal skrus ned i pressen til den treffer hylseholderen. Men dersom du ønsker en hylse som passer nøyaktig i ditt våpen, skrur du dien ned til hylseholderen og deretter en hel omdreining ut igjen. Press en hylse og prøv den i rifla. Ikke ta i når du lukker sluttstykket, det skal gå i lås uten motstand. Kjenner du motstand, skru dien litt ned, press om igjen og prøv den i kammeret. Slik holder du på til hylsen akkurat kamrer i din rifle uten at du bruker kraft. Nå kan du dra til låseringen og feste den. Dien er riktig innstilt for din rifle.
Når hylsene er ferdig kalibrerte, tørker du dem rene for alt fett.

Gammel tennhette fjernes og ny settes inn. Du finner egne verktøy for dette.
Kruttmengden i en patron må kontrolleres presist, ellers kan resultatet bli farlig. Det finnes nøyaktige vekter for dette – både digitale og tradisjonelle. Hjemmeladeren bruker en kruttdrypper som drypper kruttflak til vekten viser riktig mengde. Svært få bruker kruttvekten til å veie hver eneste ladning, men bare til å stille inn kruttmålet og til å ta en og annen stikkprøve innimellom.

Når hylsene er ferdig fylt, er det viktig å helle alt ubrukt krutt tilbake i originalemballasjen. Gjør det med en gang så slipper du å blande kruttsorter. Å forveksle kruttsorter er hjemmeladingens dødssynd nr 1. Det er farlig og må unngås.


Isetting av kuler

Nå er det klart for å sette kula i hylsen. Diesettet plasseres i pressa og stilles slik at patronene får akkurat riktig lengde. Lengden måler du med vanlig skyvelær.

Tørk av hver enkelt patron med en klut. Det skal ikke være rester av fett på dem. Inspiser dem nøye, så slipper du problemer på standplass. Sett dem gjerne i patronbokser av plast. De er mer oversiktlige og mer solide enn pappesker. Inne i lokket limer du fast en lapp påskrevet kaliber, kuletype, kruttsort og ladning – og eventuelt andre opplysninger du vil ha med.

Du finner mye informasjon om hjemmelading, patronlengder og andre nyttige data på nettet og i egne ladebøker. Våpenjournalens Ladebok er et must å ha og lese før du begynner med hjemmelading. På Youtube finner du også noen bra klipp om hjemmelading.

Kilder: Ladeboken utgave 5, klikk.no og Youtube

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!