Denne nettsiden bruker cookies Jeg aksepterer
All Sports United

Kundeservice

Nordens største sportskjede

FAQ

- Ofte stilte spørsmål

Få svar på ditt spørsmål umiddelbart gjennom våre ofte stilte spørsmål

Spørsmål og svar

Les mer

Garantier

- 100 % fornøyd

Prisløfte, gratis retur, 100 % fornøydgaranti og 3 års gratis sykkelservice

Ekte prisløfte

Les mer

Retur & Bytte

- Gratis bytte og retur

Vi tilbyr 100 dagers åpent kjøp med problemfri og gratis retur

100 dager

Les mer

Registrer deg

- Nyheter og tilbud

Få tilbud og nyheter først. Eksklusive kupp kun for våre nyhetsbrevabonnenter

Kupp

Les mer

Guider /

Finn riktige langrennsski

Tenk gjennom dette før du velger langrennsski:

Hvordan og hvor skal du bruke skiene?

Hvor ofte går du på ski?

Hvor teknisk god er du på ski?

Skal du skøyte eller bare gå klassisk?

Hvor mye veier du (helt ærlig)?

Pass på dette når du kjøper langrennsski:

Ikke velg ski kun etter vektmerkingen, teknikk spiller også inn.

Få skiene førstegangspreparert av butikken. Riktig preparering første gang gjør at de holder lenger.

 

Ta vare på skiene dine. Rens dem etter bruk og husk å glide dem så sålen ikke tørker ut.

 

Markaski 

De vanligste skiene for turløpere og turgåere, tidligere kjent som turlangrennsski. Godt innsvingte, bredest foran og med typiske breddemål på 57 - 50 - 55. Mest vanlig å bruke i preparerte løyper, men kan også anvendes på naturlig snø. Rimeligste prisklasser kan ofte være litt tyngre og ha et mykere spenn, slik at alle personvektklasser får feste. 
 
Høyere pris gir lettere, smidigere ski, med et spenn tilpasset ulike vekter og stiler. Dermed får du bedre glid, fordi en mindre del av skien lager friksjon. Den midtre delen av skien holdes oppe og berører kun snøen når du sparker fra. Jo stivere ski, desto kraftigere fraspark og mer tyngdeoverføring kreves.
 

 

Tradisjonelle smørefrie ski
De som ikke vil sette seg inn i skismøringens finesser, kan med fordel bruke tradisjonelle smørefrie ski, og mange har det som skipar nummer to. Særlig ved temperaturer rundt null og "klisterføre", som det ofte er senvinters, og ved isete løyper, har disse absolutt noe for seg. 

 

Smørefrie skin-ski
Skin-ski er revolusjonerende og unike smørefrie ski, med integrerte, utskiftbare feller. Skitypen passer til både mosjonister og eliteløpere, på alle typer føre, og brukes mye til trening blant eliten. Skin-ski tilhører kategorien smørefrie ski, men er et stort steg i videreutviklingen av tidligere teknologi.

Skin-ski "støyer" ikke noe særlig mer enn vanlige smøreski, er enkle å vedlikeholde og kan alltid ligge klare til bruk, uavhengig av føre. Alt de trenger er litt glider innimellom. Flere typer glidere kan brukes, men vanlig glider holder lenger enn hurtigglider. Skin-ski leveres i flere varianter, både som markaski og racingski.

I kombinasjon med flyttbar binding er skin-ski helt på høyden med smøreski. Man kan da justere bindingen etter føret, for å få bedre feste eller bedre glid. Feller på skin-ski kan byttes ut når de er slitt og er som regel limt fast på skien. Noen har også hurtigfeste, og sitter med sterke magneter på skien.

 

Racingski

Racingski for klassisk langrenn er stivere og smalere, beregnet på løpere med god teknikk. De krever kontante og kraftige fraspark for at festesonen kan trykkes hardt nok ned, men gir økt fart og skiglede for entusiaster.

Til skøyting finnes det egne ski, bindinger og støvler, konstruert for dette formålet. Skiene har en annen oppbygging, bindingene er sterkere og tåler mer vridning, mens støvlene er stivere. Ved skøyting er det en fordel med litt lengre staver, cirka opp til ørene. Lengden bør likevel velges etter hvor sterk du er i armene, siden lange staver krever mer styrke.

 

 

Fjellski

For deg som liker å gå i fjellet og andre steder der det ikke er oppkjørte løyper. Går ofte under betegnelsen BC (Back Country). Skiene kan også brukes i løyper hvis ikke bredden foran overstiger 60 mm. Hvis de er bredere kan tuppene ta inni sidene av sporet. Typiske mål er 59 - 51 - 55. Jo bredere ski, jo bedre bærer de i løs snø, men fungerer dårlig i oppkjørte spor.

Skiene har stålkanter på hele eller deler av sidene. Høyere prisklasser gir som regel lavere vekt. Det er vanlig å bruke BC-bindinger og støvler som er tilpasset en litt røffere skigåing. Det finnes også gode fjellski uten stålkanter, til bruk med hund

 

Innsving

Jo større innsving, desto lettere å svinge med, og dermed bedre kontroll i utforkjøringene, forutsatt at skiene er myke nok. Racingskiene i langrenn er nesten helt uten innsving, og tuppen kan til og med være noe spisset. De er velegnet for preparerte løyper, men blir nærmest ubrukelige i løssnø, grunnet dårlig bæreevne.

Skifeller

Mange fjellskientusiaster bruker feller under skiene, syntetiske og delsyntetiske "skinnfeller" som gir fantastisk feste. Dagens feller er enkle å spenne av og på skiene, og de har en klebrig bakside som sitter godt på plass under skiene. Kunstfibre som er lagt flatt bakover sørger for absolutt feste og noe glid. Typiske brukere er skiløpere på topptur i fjellet, hvor fellene tas av til nedfarten. Mange godt voksne skiløpere bruker også fellene ved nedfarten, og setter pris på bremseeffekten de får i nedoverbakkene.

Såle

Beleggkvaliteten avgjør hvor lett du kan feste glideren og smøringen til skiene. Her er sintret såle det magiske ordet. Har skien det, er kvaliteten god. En sintret såle er mer porøs og tar til seg mer voks enn en ekstrudert såle. Her er også din egen interesse for festesmøring helt avgjørende. Noen legger sjela si i å smøre seg fram til perfekte ski for det aktuelle føret.

Vekt

Skienes vekt varierer, siden kjernene kan være forskjellige. Vanligvis er kjernen av kunststoff eller tre. Trekjerne forsterket med glassfiber gir meget sterke ski, med variert stivhet og reaksjon i skiene. Det finnes også modeller med hulrom (celler) i kjernen, som er ekstra lette.

Skilengde

Vi velger nå kortere ski enn vi gjorde for noen år siden. Det er en fin trend, for skiløpingen blir enklere for alle, uten at du mister glidegenskaper. Anbefalt lengde er kroppshøyde pluss 15 til 25 centimeter, litt avhengig av skiferdigheter, personlig stil og kroppsvekt. Ikke ljug på vekten når du velger ski, det gjør skiopplevelsen dårligere.

Tips
Til toppen